Belle Epoque Cocktails

Cocktail Belle Epoque

En festlig och enkel drink som du serverar i ett champagneglas med ett inlagt körsbär som garnering.

Cocktail Belle Epoque

Ingredienser

 • 3 cl Braastad Organic Cognac
 • 2 cl citronsaft, färskpressad
 • 1,5 cl sockerlag
 • absinthe (1 skvätt)
 • champagne
 • körsbär, inlagt

Gör så här

 1. Häll alla ingredienser i en shaker förutom champagnen.
 2. Skaka med lite is och sila sen upp i ett champagneglas.
 3. Toppa med champagne och garnera med ett inlagt körsbär.

Historien om cocktailen Belle Époque

Den utsökta cocktailen – Belle Epoque är känd för sitt utseende och behagliga, diskreta arom. Drycken blev snabbt kär bland bortskämda överklassen, eftersom den kombinerade enkelhet med lyx.

Historien om cocktailen Belle Époque

Den traditionella cocktailen Belle Epoque skapas med en bas av konjak. Det var konjak som ingick i det första och nu klassiska receptet. Den är dock väl maskerad med andra ingredienser. Under åren har smaken av Belle Epoque inte förändrats mycket, även om eran i sig har förändrats dramatiskt.

Det finns dock en versioner av Belle Epoque som skapades under de bästa ögonblicken på 20- eller 30-talet, när ett ord som lyx förknippades med lycka. och utseendet på en Belle Epoque talar för sig själv. Cocktailen är som ett lyxigt glas kall champagne med en liten twist i botten – ett körsbär.

Trots cocktailens historia skapar Belle Epoque en ny trend i skapandet av alkoholhaltiga drycker även nu. Drycken är stamfadern till många moderna drinkar, men den förlorar inte sin relevans.

Kompositionen av Belle Epoque innehåller för att man inte ska misslyckas, konjak och absint. Drycken serveras i ett högt glas precis som en välkyld champagne. Separata toner tillsätts med sirap och citronsaft, vilket skapar en behaglig eftersmak.

Cocktail Belle Epoque

 • Häll 20 ml citronsaft och 15 ml sirap i en shaker
 • Tillsätt 2 ml absint och 30 ml konjak
 • Fyll en shaker med isbitar och skaka ordentligt
 • Sila ner i kyld ett kylt cocktailglas
 • Fyll på prosecco och rör försiktigt med en cocktailsked
 • Garnera med ett cocktalkörsbär

Absint

Är det ens möjligt att prata om franska cocktails och då speciellt då Belle Epoque utan att nämna absint?

Absint

Även om absint har sitt ursprung i Schweiz under slutet av 1700-talet – som en dryck för medicinska ändamål – ökade den ökända gröna drycken sin popularitet under Paris Belle Epoque-eran genom det sena 1800-talet och i början på 1900-talet (kom ihåg Ewan McGregors första möte med den ”gröna feen”  i Moulin Rouge?).

Denna dryck har sedan dess varit en favorit bland parisare, särskilt bland konstnärer och författare som under Belle Epoque vanligtvis skulle välja billig absint framför vin. Några av de mest kända personerna som förknippas med denna dryck är Henri Toulouse-Lautrec, Auguste Renoir, Ernest Hemingway, Charles Baudelaire, Pablo Picasso och Oscar Wilde. Renoir, Ernest Hemingway, Charles Baudelaire, Pablo Picasso, and Oscar Wilde.

”Kärlek är bara en synonym för absint. Absint är en synonym för ”jag vet inte vad jag gör längre.”
Salma Deera

 

”Efter det första glaset ser du saker som du önskar att de var. Efter det andra ser du saker som de inte är. Till slut ser du saker som de verkligen är, och det är det mest hemska i världen.”
Oscar Wilde

En helt annan variant på en cocktail med namnet Belle Epoque kommer från New Orleans.

Belle Epoque-cocktail med Ratafia

Den här lite annorlunda Belle Epoque-cocktailen kommer från restaurangen R’evolution i New Orleans.

Belle Epoque-cocktail med Ratafia

Det som fångade vår uppmärksamhet var på grund av dess användning av en unik ingrediens – ratafia. Ratafia är en infusion av en bassprit (vanligtvis konjak) med frukt. Historiskt sett så använde man till tillverkning av ratafia allt beroende på säsong, oavsett om det var persimmons, björnbär, kumquats, äpplen eller citrus. Frukt plockades och ratafia tillverkades varje sommar, så att den kunde dras med alkohol och sedan konsumeras under semestern.

Den traditionella metoden att skapa ratafia börjar med att man lägger frukt i en stenkruka och dränker den med konjak. Stenen täcks sedan med ostduk och förvaras på en sval, mörk plats. På R’evolution låter de det så i inte mindre än ett halvår, så det är inget man skulle kalla en à la minute-förberedelse. När den är klar, så tillsätter man sirap för att uppnå önskad sötma och silar bort frukten. Sen kan man dricka den på egen hand eller använda till drycken till cocktails. Här kombinerar restaurang R’evolution sin persimmon ratafia med bourbon och mousserande vin.

Kolla nedan för receptet

 • 1 del Evan Williams Single Barrel Bourbon
 • 1 del färskpressad citronsaft
 • 1 del säsongsbetonad Ratafia
 • 1 del sirap
 • 2 del mousserande vin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.